Julen er hjerternes fest. Mad og gaver kan fylde meget, men allermest handler julen om fællesskab – om kærlighed, omsorg og samvær.

Men hvordan stĂĄr det egentlig til med omsorgen?

Det er temaet for dette års adventskalender fra Velfærdsprofeten, hvor værterne Lotte Andersen og Stine Rahr Bruzelius går på jagt efter omsorgen i den danske velfærdsstat.

Hvem er de primære omsorgsgivere? Og hvordan løser de opgaven?

Hvis vi skal tro det billede, der tegnes i medierne, sĂĄ stĂĄr det flere steder temmelig skidt til med den professionelle omsorg.

Men hvad er omsorg overhovedet for en størrelse?

Ifølge Den Store Danske er omsorg en personligt præget omhu og aktiv interesse for løsning af et hverv på bedste måde, jævnfør ’at drage omsorg for noget’.

Den nære relation er titlen på den første adventsepisode. Her undersøger velfærdsprofeterne, hvad sker der, når de professionelle ikke løser omsorgsopgaven. De kommer også omkring, hvordan professionel omsorg kan forstås i et specialpædagogisk perspektiv.

Til formålet har de inviteret Ida Marie Mundt – som netop er ekspert i specialpædagogik og lektor ved Videreuddannelsen på Københavns Professionshøjskole – i studiet til en samtale om, hvad der kan føre til faglig forråelse og dermed også omsorgssvigt.

Ida Marie fortæller blandt meget andet: ”Omsorgsbegrebet handler for mig om, hvornår har mennesket det godt og er klar til at komme videre i sit liv. Noget af det første, vi skal kigge på, er, hvornår har vi skabt tryghed og den nære relation?”

Lyt til episoden her.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

→

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: