Velfærdsprofeterne Lotte Andersen og Maja Haack har i selskab med en af Skandinaviens førende futurister Anne Skare Nielsen gennem fem episoder sat sig for at undersøge, hvordan velfærdsprofessionernes fremtid ser ud, og hvorledes de velfærdsprofessionelle kan medvirke til fagenes udvikling. Denne episode handler om sygeplejerskerne, og i udsendelsen drøftes rekruttering, fastholdelse og fremtidige karrieveje for sygeplejersker – herunder teknologiens betydning og organisering af fremtidens sundhedsvæsen.
STRUKTURELLE PROBLEMER OG ET STORT LØNEFTERSLÆB?
Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne blev søndag 5. december under forhandlingerne om finansloven for 2022 enige om en corona-vinterpakke på 1 mia. kroner til regionerne. Den skal ’styrke sygehusvæsenets robusthed over vinteren’, som det hedder i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.
Dansk Sygeplejeråd hilser den ekstra milliard til sygehusene velkommen, men understreger samtidig, at det hverken løser de strukturelle problemer i sundhedsvæsnet eller sygeplejerskernes store lønefterslæb: ”Sygeplejerskerne står i en svær situation og der er stort brug for, at man kan fastholde medarbejdere og tiltrække nogle af dem, som har forladt området. Vinterpakken her gør ingen sommer. Der ligger stadig et meget stort arbejde foran os, for at skabe ordentlige forhold – både på sygehusene og ude i kommunerne,” siger formand Grete Christensen.
MERE VELFÆRDSTEKNOLOGI OG DIGITALISERING?
Sygeplejersker er nemlig allerede en mangelvare. Mange forlader faget, og en analyse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at der netop nu er mindst 4.700 ubesatte sygeplejerskestillinger i Danmark heraf 3.400 på sygehusene. Og alt tyder på, at det frem mod 2030 kun bliver endnu værre. Perspektiverne for det danske sundhedsvæsen – og dermed også vores trygge velfærdssamfund – er med andre ord temmelig dystre. Er løsningen på problemerne mere velfærdsteknologi og digitalisering?
”Vi har alt den teknologi, vi skal bruge, men det er ligesom en GPS: Hvis vi ikke har en idé om, hvor vi skal hen, så farer vi vild,” siger Anne Skare Nielsen. Velfærdsprofeterne taler også med dekan Randi Brinckmann fra Det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole, og dekanen stiller blandt andet det fundamentale spørgsmål: Lige nu har vi et sundhedsvæsen, hvor teknologien bestemmer, hvordan opgaverne løses. Er det teknologien, der skal drive udviklingen? Eller er det de sundhedsprofessionelle, der skal drive udviklingen og få teknologien til at understøtte det?
Lyt med her:
Velfærdskronikken
Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.
Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.