Julen er hjerternes fest. For mange handler den om mad og gaver. Men allermest handler den om fællesskab – om samvær med vores venner og familie og om at drage omsorg for dem, der trænger.

Men hvordan står det egentlig til med omsorgen? Hvem er de primære omsorgsgivere? Hvordan løser de opgaven? Og hvad sker der, når de professionelle svigter?

Det og meget mere kan du få svar på i årets adventskalender fra Velfærdsprofeten, hvor værterne Lotte Andersen og Stine Rahr Bruzelius går på jagt efter omsorgen i den danske velfærdsstat.

Denne anden adventsepisode handler om, hvordan tid har betydning for udøvelsen af professionel omsorg. Det drejer sig selvsagt om den tid, der er til rådighed i den aktuelle situation – men også om en bredere forståelse af begrebet tid og temporalitet. Kvaliteten af omsorgsarbejdet handler nemlig også om den professionelles forestillinger om og forståelse af borgerens fortid, nutid og forventede fremtid.

Lektor Kristian Gylling Olesen og docent Nana Vaaben fra Videreuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole har forsket i, hvordan rammerne for velfærdsarbejdet kan føre til moralsk stress.  Her er de blevet opmærksomme på, hvordan tid påvirker omsorgsarbejdet og velfærdsprofessionelles oplevelser af moralsk stress. De er i deres forskning stødt på flere udsagn, der illustrerer, hvordan den mening, vi tillægger nutiden, både er formet af den erfaring, vi lever med, og af den fremtid vi forventer, vil komme.

Velfærdsprofeterne har inviteret forskerne i studiet til en samtale om koblingen mellem tid, moralsk stress, omsorg og faglig forråelse.

Her fortæller Nana Vaaben blandt andet: ”Omsorg handler grundlæggende om, at der er tid til at udføre opgaven omhyggeligt. Omsorg rummer imidlertid også et holistisk element, hvor man både tænker fortid og fremtid med ind i den handling, man laver her og nu.”

Lyt til episoden her.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: