”Peder Lykke Centret – et plejehjem i København med særlig fokus på mangfoldighed – har gennem de sidste ti år arbejdet med at udvikle en interkulturel praksis, som ikke kun forbedrer trivsel og livskvalitet for beboerne, men også styrker medarbejdernes faglige kompetencer. Denne erfaring er nu blevet systematiseret i en ny rapport, der rummer værdifuld viden og praktiske redskaber til at arbejde med kulturel diversitet i ældreplejen. Ved at implementere de metoder og perspektiver, der præsenteres i rapporten, kan vi sikre, at vores plejehjem bliver mere inkluderende og kulturelt kompetente – til gavn for både beboere og medarbejdere.”
Det skriver lektor og udviklingskonsulent Gry Segoli, docent Benjamin Olivares Bøgeskov, docent Line Hillersdal og lektor Kathrine Hoffmann Pii – alle fra Københavns Professionshøjskole – i denne udgave af Velfærdskronikken.
INTERKULTUREL ÆLDREPLEJE
I takt med at Danmark bliver mere mangfoldigt, er det blevet stadig vigtigere at kunne tilbyde ældre med migrantbaggrunde en pleje, der tager højde for deres kulturelle, sociale og individuelle behov. De ældre med migrantbaggrund udgør en heterogen gruppe, hvor forskelle i oprindelsesland, sprog, religion og socioøkonomiske forhold stiller store krav til de sundhedsfaglige medarbejderes kompetencer. For at kunne levere den bedst mulige pleje er det nødvendigt, at medarbejderne har den rette interkulturelle viden og forståelse.
FORSTÅELSE, RESPEKT OG KREATIVITET
Peder Lykke Centret – et plejehjem i København med særlig fokus på mangfoldighed – har gennem de sidste ti år arbejdet med at udvikle en interkulturel praksis, som ikke kun forbedrer trivsel og livskvalitet for beboerne, men også styrker medarbejdernes faglige kompetence og arbejdsglæde. Denne erfaring er nu blevet systematiseret i en ny rapport, der rummer værdifuld viden og praktiske redskaber til at arbejde med kulturel diversitet i ældreplejen. Rapporten præsenterer en ny model, som kan anvendes bredt i den danske ældrepleje: en model, der tilbyder konkrete metoder til at møde mangfoldigheden med forståelse, respekt og kreativitet.
EN ETISK FORPLIGTELSE: MØDETS ETIK
I rapporten beskrives, hvordan interkulturelle kompetencer ikke bare handler om at tilpasse sig beboernes præferencer – men om at skabe et autentisk møde, der går på tværs af kulturelle forskelle.
Mødets etik er central i Peder Lykke Centrets tilgang, hvor medarbejderne opfordres til at være åbne, nysgerrige og kritisk reflekterede over egne kulturelle forforståelser. Det handler ikke kun om at sikre, at borgerne får den pleje, de ønsker, men om at forstå den enkelte beboers livshistorie og kulturelle baggrund for at skabe ligeværdige relationer baseret på nysgerrighed, tillid og en oprigtig interesse for, hvem den anden er, så en ægte nærhed kan opstå.
KULTURFORSKELLE SOM KILDE TIL FAGLIG GLÆDE
En af de mest spændende indsigter i rapporten er synet på kulturforskelle som en ressource, der kan berige både medarbejdernes og beboernes liv. På Peder Lykke Centret ses kulturelle forskelle ikke som barrierer, men som muligheder for at lære af hinanden og styrke relationerne. Traditioner, mad, musik og festligheder bliver ikke betragtet som private udtryk, men som noget, der skal deles og fejres i fællesskab. Dette skaber et stærkt fællesskab, hvor både beboere og medarbejdere føler sig værdsatte og anerkendte i deres kulturelle mangfoldighed.
FORSTÅELSE FREMFOR FORKLARING
En af de største udfordringer i arbejdet med kulturel diversitet er at undgå at falde i fælden med stereotyper og forenklede kulturelle forklaringer. På Peder Lykke Centret er der en konstant opmærksomhed på at forstå det unikke i hver beboer. Misforståelser ses som en naturlig del af mødet mellem forskellige kulturer og bruges aktivt som læringsmuligheder. Det handler om at opbygge en dybere forståelse gennem åben dialog med både beboerne, pårørende og kollegaer.
EN NY MODEL FOR KULTUREL DIVERSITET
Rapporten præsenterer en praktisk model til arbejdet med kulturel diversitet, som består af tre trin. Modellen guider medarbejderne til at:
- Forstå de enkelte beboeres kulturelle baggrund og reflektere over egne forforståelser.
- Tilpasse praksis og udvikle kreative løsninger, der tager højde for de kulturelle behov i både institutionelle rammer og hverdagspraksis.
- Handle ved at implementere løsninger, der støtter beboerne i at leve et liv, der afspejler deres egne ønsker og behov, samtidig med at kulturel mangfoldighed bliver en kilde til fællesskab og glæde.
Med denne nye model får både medarbejdere og ledere i ældreplejen en konkret og handlingsorienteret guide til, hvordan de kan arbejde med mangfoldighed på en systematisk og respektfuld måde. Modellen er designet til at kunne implementeres i både små og store plejehjem. Hvert trin af modellen støttes af praktiske værktøjer, der kan anvendes i det daglige arbejde med at forstå og tilpasse plejen til de ældre med migrantbaggrund.
SKAB POSITIV FORANDRING I ÆLDREPLEJEN
Erfaringerne fra Peder Lykke Centret viser, hvordan en interkulturel praksis ikke blot kan forbedre beboernes liv, men også berige medarbejdernes arbejdsdag og faglige udvikling. Den udviklede model giver et stærkt fundament for at arbejde med kulturel mangfoldighed i ældreplejen, og den har potentiale til at skabe varige forandringer i, hvordan vi møder ældre med migrantbaggrund i vores plejesystem.
Rapporten er en invitation til alle, der arbejder i ældreplejen, til at tænke nyt og åbent omkring mangfoldighed. Ved at implementere de metoder og perspektiver, der præsenteres i rapporten, kan vi sikre, at vores plejeinstitutioner bliver mere inkluderende og kulturelt kompetente – til gavn for både beboere og medarbejdere. Du kan finde rapporten her.
Velfærdskronikken
Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.
Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.



