”Forskning viser, at over halvdelen af hjertepatienter – især ældre og kortuddannede – ikke gennemgår nødvendig rehabilitering. Resultater fra projekt HjertensGlad har vist, at støtte fra erfarne hjertepatienter (peer-mentorer) kan øge deltagelsen markant. Dette gennembrud kan ændre fremtiden for mange ældre, sårbare hjertepatienter.”
Det skriver projektleder, docent og ph.d. Maria Kjøller Pedersen fra sygeplejerskeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole i denne udgave af Velfærdskronikken.
SOCIAL ULIGHED I HJERTEREHABILITERING
Det etablerede sundhedsvæsen har i mange år kæmpet med at udvikle tiltag, der kan motivere og støtte ældre, sårbare hjertepatienter til at deltage i hjerterehabilitering – men uden det store held. Flere forskningsrapporter har bekræftet den sociale ulighed i hjerterehabilitering. Forskningen viser, at mere end hver anden hjertepatient ikke gennemgår nødvendig rehabilitering efter en akut hjertesygdom, og rehabiliteringsdeltagelsen er endnu lavere, hvis man isoleret ser på sårbare patientgrupper – fx ældre, kortuddannede eller patienter, der bor alene. Dette er som en mørk sky, der hænger over deres fremtid, da forskning klart viser, at rehabilitering er afgørende for både livskvalitet, genindlæggelse og overlevelse.
ET GENNEMBRUD I REHABILITERING
Et forskningsprojekt forankret på Københavns Professionshøjskole viser imidlertid, at noget så simpelt som støtte fra peers (erfarne hjertepatienter) kan hæve rehabiliteringsdeltagelsen signifikant og markant. Projekt HjertensGlad, som har kørt siden 2019, har haft fokus på at udvikle og afprøve en intervention specielt målrettet til at kunne støtte ældre, sårbare hjertepatienter igennem deres rehabiliteringsforløb, og nu efter fire års arbejde foreligger resultaterne.
PEER-MENTOR STØTTE
Formålet med HjertensGlad er at undersøge, om støtte fra en ligesindet (peer-mentor) kan være den støttende livline, der øger deltagelsen i hjerterehabilitering blandt ældre over 65 år og sårbare patienter med iskæmisk hjertesygdom. En peer-mentor er en person i en lignende sundheds- eller livssituation, som frivilligt kan tilbyde samtaler og støtte på baggrund af deres egne erfaringer med at leve med en hjertesygdom.
PATIENTINVOLVERING: EN REJSE SAMMEN
Projekt HjertensGlad er ikke et traditionelt forskningsprojekt, hvor forskere studerer patienter fra sidelinjen. I dette projekt er patienterne partnere i forskningen, og det var faktisk patienterne, der kom med den geniale idé om at afprøve effekten af støtte fra ligesindede. Dette samarbejde skabte en synergi, hvor patienternes erfaringer og forskernes viden om evidens og forskningsdesign spillede sammen i perfekt harmoni. Sammen har de komponeret og gennemført projekt HjertensGlad, og nu taler resultaterne deres eget klare sprog.
IMPONERENDE RESULTATER
Forskergruppen har i samarbejde med patienterne fået udviklet en intervention, der ud over at være effektfuld også er efterspurgt af patienterne. Projekt HjertensGlad viser imponerende resultater. Når ældre sårbare hjertepatienter modtager mentorstøtte, opstarter imponerende 78 procent deres rehabiliteringsforløb. Med tiden frafalder nogle få som forventet, men studiet viser, at 64,4 procent formår at gennemføre mere end halvdelen af deres rehabiliteringsforløb. Dette gennembrud kan potentielt ændre fremtiden for flere hjertepatienter – specielt ældre og sårbare hjertepatienter, som sundhedsvæsenet i særlig grad kæmper med at få involveret i den livsvigtige rehabilitering, de har brug for. Resultaterne fra projekt HjertensGlad falder sammen med ældrelovens fokus på øget samarbejde med civilsamfundet, og det bliver spændende at følge projektets indflydelse på den fremtidige rehabilitering af ældre, sårbare hjertepatienter.
FORANKRING
Projekt HjertensGlad er forankret på sygeplejerskeuddannelsen samt ernærings- og sundhedsuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole. Projektholdet inkluderer – ud over patientpanel – bidrag fra adjunkter og lektorer samt studerende fra de to uddannelser, som alle har medvirket til projektets gennemførelse. Kardiologisk afdeling på Nordsjællands Hospital har været den kliniske samarbejdspartner for projektet, og økonomisk støtte til projektet er blevet ydet af VELUX FONDEN.
Forskningsartiklen (på engelsk) kan læses her.
Velfærdskronikken
Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.
Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.