Den danske velfærdsstat er udfordret af et betydeligt demografisk pres. En prognose fra Damvad Analytics viser, at vi kommer til at mangle over 35.000 velfærdsuddannede i 2030. Udfordringerne er allerede synlige mange steder i den offentlige sektor, hvor rekruttering og fastholdelse af velfærdsprofessionelle derfor står øverst på dagsordenen.
På Københavns Professionshøjskole er tusindvis af studerende heldigvis ved at uddanne sig til pædagoger, lærere, sygeplejersker, socialrådgivere og andre vigtige velfærdsjobs, som vores samfund skriger efter.
Men selvom mange søger ind, så er der fortsat ledige studiepladser på fx lærer- og pædagoguddannelsen. Andre områder vil gerne optage flere studerende, men kan ikke finde praktikpladser nok – og det rammer blandt andet sygeplejerskeuddannelsen.
Hvad betyder manglen på velfærdsprofessionelle for dit daglige arbejdsliv? Hvad kommer der mon til at ske med de mange studerende, når de er færdiguddannede? Vil de søge stillinger i den offentlige sektor? Hvor længe bliver de? Hvorfor vælger mange velfærdsprofessionelle at forlade deres fag? Og hvordan kan vi løse problemerne?
Det kan du blive klogere på i denne episode af Velfærdsprofeten, hvor værterne Lotte Andersen og Maja Haack har besøg af to kolleger fra Københavns Professionshøjskole: docent Pia Rose Böwadt fra læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole og chefkonsulent Gunvor Gornitzka fra området Social og Beskæftigelse ved Videreuddannelsen.
Lyt med her.
Velfærdskronikken
Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.
Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.