”Første gang jeg brugte ChatGPT, tænkte jeg: Hvordan kan den svare så præcist på mine spørgsmål? Kender den mig på forhånd? Hvem er det menneske, der sidder på den anden side og svarer på mine spørgsmål? Jeg kunne næsten ikke tro på, at det var en maskine, og den oplevelse tror jeg, at de fleste har, når de møder ChatGPT første gang.”

Det siger chefkonsulent, cand.pæd. i IT-didaktisk design og tidligere folkeskolelærer Kristian Nøhr Jensen fra Digitalt Kompetenceløft (DIKO) på Københavns Professionshøjskole. Her hjælper han undervisere og konsulenter med digitalisering af undervisningen.

Kristian Nøhr Jensen og hans kollega Troels Jensen er gæster i denne episode af Velfærdsprofeten, som netop handler om chatbotten ChatGPT.

Siden ChatGPT blev lanceret i november 2022, har debatten i undervisningssektoren især handlet om, at studerende kan bruge kunstig intelligens til at snyde til eksamen og ved opgaveskrivning.

Men Chat GPT og lignende sprogmodeller får ifølge eksperter en langt mere radikal betydning for fremtidens undervisning.

Derfor har velfærdsprofeterne Lotte Andersen og Stine Rahr Bruzelius sat sig for at undersøge, hvad det er for en teknologi, vi har med at gøre.

Troels Jensen har netop afsluttet sin kandidatuddannelse i IT og kognition på KU med speciale i de metoder, som bliver brugt til at udvikle store sprogmodeller som ChatGPT.

Troels fortæller: ”ChatGPT kan lyve, så det driver. Den er nemlig ikke programmeret til at være faktuelt korrekt. Den er derimod bygget til at være hjælpsom – eller rettere til at agere sådan, at du vil finde den hjælpsom. Vi skal huske på, at ChatGPT er en teknologi, og derfor bør man også tage teknologiforståelse med i ligningen, hvis man vil bruge den i sin undervisning.”

Lyt til episoden her.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: