Kampen mod coronavirus går nu ind i en ny fase, hvor det danske samfund langsomt og gradvist skal lukkes op. Det gælder blandt andet folkeskolerne op til 5. klasse samt daginstitutionerne.

Genåbningen af skoler og daginstitutioner vækker bekymring blandt mange småbørnsforældre. Landets pædagoger og skolelærer skal derfor håndtere en ny praksis med større afstand mellem børnene og så mange udendørs aktiviteter som muligt, samtidig med at de skal berolige de ængstelige forældre.

Det kan selvsagt være lidt af en mundfuld. Sundhedsmyndighederne har derfor udsendt en række retningslinjer for, hvordan man kan mindske smitterisikoen.

Med den gradvise genåbning af samfundet følger uundgåeligt en let acceleration i smittehastigheden, og det er heller ikke meningen, at vi helt skal undgå smitte. Målet er at finde en balance, hvor vi passer særligt godt på vores ældre og udsatte borgere og sikrer os, at sundhedsvæsenet kan følge med.

Finder vi ikke den rette balance, risikerer vi at tallene går den forkerte vej, og så må der strammes op igen. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat er påpasselige og tager de nødvendige forholdsregler.

I denne podcast fra Velfærdsprofeten taler værterne Lotte Andersen og Maja Haack med hygiejnesygeplejerske Lisbeth Kyndi fra Rigshospitalet om, hvordan vi skal gebærde os, når samfundet langsomt genåbnes, og vi skal lære at indrette os på en hverdag med coronavirus som en usynlig gæst iblandt os.

Lisbeth Kyndi fortæller, hvordan vi med få men vigtige forholdsregler kan passe på os selv og hinanden. Må du fx dele kaffemaskine med kollegerne på arbejdet? Skal sprit anvendes til rengøring? Må du give børnenes legekammerater mad? Og er det sikkert at købe frugt og grønt uden emballage?

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: