”Når vi er i naturen, bliver det tydeligt, at vi indgår i et stort kredsløb – at vi er forbundet, og at vi alle er natur. Når vi bliver bevidste om, at naturen tilbyder os visdom, så får vi ressourcerne til at tage os selv i hånden og lave forandringer i vores eget liv.”

Det siger naturterapeuten og ekspert i naturterapeutisk mindfulness Nina Lerche i denne episode af Velfærdsprofeten, hvor værterne Lotte Andersen og Maja Haack er taget til Amager Fælled for at stille skarpt på samspillet mellem natur og velfærdsprofessionernes arbejde. Her fortæller Nina Lerche om sin praksis med og i naturen og om initiativet Rute til Ro, hvilket er et gratis tilbud fra Københavns Kommune til dig, der ønsker at sætte farten ned og genfinde roen i din hverdag.

Under coronaepidemien, hvor alle myldrede ud i naturen og gik ture, startede en bølge af opmærksomhed på, hvad naturen egentlig kan gøre for vores trivsel, mentale sundhed og livskvalitet. Det har igangsat en faglig interesse for at undersøge, hvordan naturen kan være et vigtigt element i både det personlige arbejdsliv og i udøvelsen af det professionelle arbejde. Kan man fx forestille sig en socialrådgiver bruge naturen som ramme om en samtale? Kan en sygeplejerske bruge naturen i et rehabiliteringsforløb? Og kan en socialpædagogisk indsats tilrettelægges med naturen som udgangspunkt?

Disse spørgsmål stiller velfærdsprofeterne til lektor og Ph.d. Christel Trøstrup fra Videreuddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Christel Trøstrup fortæller: ”I naturen er der en ekstra klangbund for samtalen, og den tilbyder os metaforer, som kan være vanvittig vigtige. På den måde indfanger naturen noget, som fx et klinisk miljø på et hospital ikke kan.”

Lyt med her.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: