Vi har de seneste år læst og hørt en masse om, hvordan velfærdsuddannelserne er pressede. Optaget af studerende matcher langt fra samfundets behov. En prognose fra Damvad Analytics viser, at vi kommer til at mangle over 35.000 velfærdsprofessionelle allerede i 2030.

Vi hører ofte også om, hvordan de nyuddannede ender i et praksischok – og at mange søger væk fra deres fag. Men vi hører meget lidt om, hvorfor mange unge heldigvis stadig vælger at uddanne sig til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver eller en af de mange andre velfærdsuddannelser.

Mange unge er netop nu i gang med at færdiggøre deres ansøgninger til en af de mange videregående uddannelser. På kvote 1 er ansøgningsfristen den 5. juli.

Hvilke overvejelser gør de sig mon?

Og hvor mange vil mon søge optagelse på en af landets professionshøjskoler?

Det er netop temaet i denne episode af Velfærdsprofeten, hvor værterne Lotte Andersen og Stine Rahr Bruzelius har taget det heliotropiske princip i anvendelse. Det er hentet fra botanikken og beskriver, hvordan planter vender sig mod solen. Overført som metafor til sociale systemer handler det om, at mennesker vender sig mod deres håb og drømme om fremtiden.

Med sig i studiet har velfærdsprofeterne tre studerende fra Københavns Professionshøjskole: Birthe Riis-Bentzen, Mads Emil Bjerg og Katrine Emma Meiner. Her fortæller Birthe om sit skifte fra arkitekt til sygeplejerskestuderende; Mads Emil om livet som pædagogstuderende; og Katrine om sin passion for lærergerningen.

Katrine fortæller blandt meget andet:

”Da jeg gik ud af gymnasiet med gode karakterer, blev jeg mødt med uddannelsessnobberi og fortællingen om, at det da er spild at bruge et så godt snit på læreruddannelsen – og det var egentlig også sådan, jeg selv havde det. Men så søgte jeg ind – og alle mine fordomme blev gjort til skamme, for man kan sagtens være faglig dygtig og ambitiøs på læreruddannelsen. Nu kan jeg faktisk slet ikke forestille mig andet end at skulle være lærer. Jeg er blevet så motiveret for det.”

Lyt til episoden her.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: