”Ydmyghed er et modbegreb til selvtilstrækkelighed, og det bærer en masse positive ledelsesaspekter.” Det siger ledelsesforsker og forfatter Karsten Mellon, som er tilknyttet lederuddannelser på Københavns Professionshøjskole, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet – og fortsætter: ”Vi udsætter os selv for ’the cruel optimism’ – vi stræber efter noget, men kan aldrig opnå det. Hvis vi konstaterer, at vi ikke kan nå det, er det for ubehageligt, så vi vil hellere fortrænge det.”
Den offentlige sektor står overfor en række ledelsesmæssige udfordringer. Velfærdsektoren er presset på ressourcer. Samtidig har både borgere og medarbejdere stigende forventninger om inddragelse og medindflydelse. Det rejser en række nye spørgsmål og opmærksomhedspunkter til ledere i den offentlige sektor: Hvad skal med i ligningen om det gode lederskab? Hvordan forvalter man sit lederskab på en ordentlig, etisk og moralsk måde? Kan og skal alle i organisationen bidrage til ledelse?
I denne podcast fra Velfærdsprofeten kan du blive klogere på, hvad god ledelse anno 2021 er – og hvordan det kan praktiseres i en globaliseret postheroisk tidsalder. Episoden bygger på højdepunkter fra KP Ledelse webinaret med titlen ”Hvad er god ledelse?” fra 17. juni. Foruden Karsten Mellon taler velfærdsprofeten Lotte Andersen om det vanskelige emne med centerleder Ann-Christina Matzen Andreassen fra Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret i Gentofte Kommune, der blev kåret som Europas bedste offentlige arbejdsplads 2020; Steen Hildebrandt, der er professor emeritus ved Aarhus Universitet og adjungeret professor ved CBS og Aalborg Universitet; samt professor Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet.
”Moderne ledere udspændes ofte mellem mange modstridende og flertydige krav, og de kan dermed ikke undgå at stå i ledelsesmæssige dilemmaer, hvor deres moralske pas sættes på prøve.” Det fortæller Kurt Klaudi Klausen – og tilføjer: ”De dyder, der knytter sig til at være ordentlig og retfærdig, bliver efterspurgt i det moderne lederskab. Det moralske lederskab er nemlig meningsskabende i en postmoderne tid med værdirelativisme.”
Lyt til episoden her.
Velfærdskronikken
Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.
Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.