Vores hverdag er i stigende grad præget af debatter, initiativer og tiltag med udgangspunkt i den diversitet, som vores samfund afspejler. Diversiteten har altid været der, men vi er i dag mere bevidste om, at mennesker er forskellige og lever forskelligt. Vi ser det fx i form af transkønnede børns ret til at være dem de er; folk med ikke-binære kønsforståelser; regnbuefamilier; og i det hele taget kulturer, der ikke afspejler den heteronormative forståelse og opfattelse, vi i mange år – både systematisk og strukturelt – har mødt mennesker med.

Undersøgelser viser, at mænd gift med mænd forsøger at begå selvmord fire gange så ofte som heteroseksuelt gifte – og noget lignende er tilfældet for seks gange så mange lesbiske som heteroseksuelle kvinder. I 2015 viste en undersøgelse, at mere end 10.000 borgere i Danmark årligt oplever at blive udsat for hadforbrydelser motiveret af racisme, trans- eller homofobi – og at 31% LGBT+ personer i Danmark har følt sig diskrimineret på grund af deres seksuelle orientering.

Alle tal peger altså på, at vi er nødt til at skabe et mere inkluderende menneskesyn og have mere fokus på normkritik, hvis ikke vi skal marginalisere hele grupper af mennesker – og i processen samtidig måske afskrækker andre fra at leve, som de inderst inde ønsker det.

Velfærdsprofessionerne har et særligt ansvar, da vi står i forreste række til at møde velfærdssamfundets borgere – og vi er dem, man ikke kan undgå, selvom man ville. Vi er lærerne, pædagogerne, sygeplejerskerne, socialrådgiverne, sundhedsplejerskerne og så videre.

Så hvad skal der til, hvis vi skal tage dette ansvar på os? Det vil værterne Ditte Mundeling Samuelsen og Maja Natacha Haack drøfte i denne ny episode af KP Stereo med to gæster med egne erfaringer. Den ene er Jakob Fauerby, som er skuespiller og far i en regnbuefamilie. Den anden er Jacob Graack-Larsen, der er debattør, normkritiker og lektor på pædagoguddannelsen ved Københavns Professionshøjskole, hvor han blandt andet underviser i køn, seksualitet og mangfoldighed.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: