Ifølge den anerkendte tyske filosof og sociolog Hartmut Rosa lever vi i et accelerationssamfund med fart som det centrale element. Vi skal nå flere og flere ting på kortere tid – både på jobbet og i fritiden. Helt konkret taler Hartmut Rosa om en accelerationsproces, der både er teknologisk, økonomisk og kulturel.
Verden har billedligt talt aldrig været så tæt på og så let tilgængelig, som den er i dag. Men tempoet, kravene og de uoverskueligt mange muligheder fører os samtidig til fremmedgørelse, udmattelse, stress og udbrændthed – altså en psykologisk situation, hvor vi har et job og et sted at bo og måske en familie og så videre, men hvor disse ting ikke taler til os. Hvor vi ikke længere føler os i forbindelse med verden.
Accelerationen har også ramt velfærdsprofessionerne hårdt, og vi står måske netop derfor foran en decideret velfærdskrise. Velfærdsprofeterne Lotte Andersen og Maja Haack vil i selskab med en af Skandinaviens førende futurister – Anne Skare Nielsen – gennem fem episoder undersøge, hvordan velfærdsprofessionernes fremtid ser ud, og hvorledes de velfærdsprofessionelle kan medvirke til fagenes udvikling.
KOMMER PÆDAGOGERNE TIL AT REGERE VERDEN?
Den første episode handler om pædagogerne, som Anne Skare Nielsen sammenligner med en dejlig Barbapapa. Futuristen mener, at der vil være stor efterspørgsel på ’empater’ (særligt empatiske mennesker) i fremtiden, og at pædagogerne ligefrem kommer til at regere verden.
Velfærdsprofeterne taler også med direktør Tove Hvid Persson fra Videreuddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Tove har i mange år arbejdet med uddannelse af pædagoger og lærere, og så er hun i øvrigt selv uddannet lærer. Direktøren hæfter sig ved udsigten til fagenes kamp om de små ungdomsårgange og rejser spørgsmålet: Vil vi i fremtiden se en ny type af pædagoger, hvor flere bruger faget som en karrierevej med mulighed for specialisering og fordybelse, mens andre vil træde ind og ud af faget som en del af et varierende og vekslende arbejdsliv?
Og hvad med børnene? Hvad har de behov for, og hvad fordrer det af fremtidens pædagogers faglighed?
Lyt med her.
Velfærdskronikken
Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.
Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.