Zooms popularitet er eksploderet under coronakrisen. En lang række skoler og arbejdspladser afholder undervisning og møder på den digitale platform, og som mange andre uddannelsesinstitutioner i Danmark bruger Københavns Professionshøjskole også Zoom til fjernundervisning og eksamen.

Mange brugere er imidlertid bekymrede for sikkerheden. Bekymringen udspringer af historier i medierne, som fortæller om alvorlige brud på datasikkerheden. Zoom har som reaktion på disse historier udsendt flere meddelelser, hvor de forsikrer om, at de forpligter sig til at tilbyde undervisere og brugere en sikker og tryg platform.

”Problemet med Zoom har især været at mange nærmest over natten er gået i gang med at bruge det, og det anslås, at mere end hver 10. bruger derfor har hentet Zoom ad uofficielle kanaler, og så ved man jo ikke, hvad man får ned på sin computer. Det siges, at der er mere end en halv million Zoom konti til salg på The Dark Web. Det øger naturligvis usikkerheden. Så brug af Zoom kræver disciplin og tillid til den, der indkalder til mødet og til dem, der inviteres ind, hvis det skal være et fortroligt og sikkert rum.”

Det siger uddannelsesleder Lars Pagter Zwisler fra katastrofe- og risikomanageruddannelsen ved Københavns Professionshøjskole, som tidligere har arbejdet med IT-sikkerhed i både den private og offentlige sektor i mere end 20 år.

Opfordrer til en fornuftig kritisk sans

”Vi skal være opmærksomme på, at alt hvad vi sender via nettet er tilgængeligt, hvis det ikke er krypteret, og det gælder naturligvis også Zoom. Desuden er IT efterhånden blevet så billigt, at det fx for 30 kroner er muligt at købe et kamera på størrelse med et viskelæder. Det kan være inficeret af spyware, og hvis sådan et kamera bliver installeret på min computer og derved kommer med til et fortroligt møde, så har vi problemet. Vi må derfor opfordre til en fornuftig kritisk sans, når vi køber IT-udstyr,” forklarer han.

Der er imidlertid også positive IT-effekter af coronakrisen. Lars Pagter Zwisler uddyber: ”Vi har i mange år forsøgt at digitalisere undervisningen uden det store held. I den nuværende situation er alle tvunget ud i det. Og det gør selvsagt tingene nemmere fremadrettet, idet alle er blevet meget mere fortrolige med teknologierne over en bred kam. På den måde sætter COVID-19 mere skub på digitaliseringen end alle hidtidige politiske og strategiske initiativer. Så vi kommer i fremtiden til at tale om før og efter coronakrisen, også når det gælder brug af teknologi. Vi vil uden tvivl se store forandringer i måden, hvorpå vi organiserer os.  Jeg siger gerne til mine studerende, at deres børn og børnebørn vil spørge dem om coronakrisen.”

Kan vi så med lidt sund fornuft og en god portion disciplin i rygsækken give slip på bekymringerne og være trygge ved at bruge Zoom? Vi har spurgt Peter Flodin, der chef for Bibliotek og IT ved Københavns Professionshøjskole.

Mener du, at det er sikkert at bruge Zoom?

”Ja, hvis man benytter sig af Københavns Professionshøjskoles version. Vi bruger ligesom store dele af undervisningssektoren DeiC, der er den danske leverandør af Zoom. Og med dem er der indgået en databehandleraftale, som betyder at de ikke må dele data fra brugen af Zoom med andre eller bruge data til andre formål. Vi er desuden løbende i dialog med DeiC om de historier og bekymringer, der har været vedrørende Zoom. Sikkerhedsforanstaltningerne tilpasses således løbende baseret på en konkret vurdering af situationen.”

Kan andre få adgang til en eksamen eller et møde i Zoom?

”Nej, og for yderligere at sikre at kun inviterede mødedeltagere får adgang til eksamen eller mødet i Zoom, har vi indført tvungen adgangskode på samtlige møder, der oprettes.”

Bliver billeder og lyd fra videomøder på Zoom gemt?

”Nej, det er kun deltagerne i videomødet, der har adgang til lyd og video, mens mødet foregår. Deltagere kan kun optage mødet, hvis mødeværten godkender det. Data fra mødet er krypteret og bliver ikke lagret nogen steder.”

Hvad skal jeg selv være opmærksom på, for at Zoom er sikker at bruge?

”Afhold dig fra at oprette en privat Zoom konto. Download kun Zoom fra zoom.kp.dk eller brug det link, der medfølger, når du har modtaget en invitation fra KP. Husk også at opdatere programmet, når der er nye versioner. Når du skal holde møde, til undervisning eller gå til eksamen på KP i Zoom, bliver du inviteret af en medarbejder fra KP. Du behøver med andre ord ikke logge på for at deltage i et møde i Zoom.”

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: