Den 1. januar 2020 trådte nye regler om magtanvendelse for voksne med nedsat psykisk funktionsevne i kraft. Overordnet set må der nu anvendes fysiske metoder i flere situationer end tidligere.

Magtanvendelse er selvsagt et omdiskuteret indgreb. Hvad er der egentlig hjemmel til? Hvorfor har man fundet det nødvendigt at udvide beføjelserne? Hvilke kompetencer kalder de nye regler på? Og hvordan vurderer man i en presset situation, at magtanvendelsen står mål med det, man vil opnå?

Disse spørgsmål kan du få svar på i denne episode af Velfærdsprofeten, hvor værterne Lotte Andersen og Maja Haack har inviteret jurist, oplægsholder og forfatter Susanne Wiederquist samt adjunkt og uddannelseskonsulent Gry Segoli fra området Social og Beskæftigelse ved Videreuddannelsen på Københavns Professionshøjskole til en samtale om de etiske og juridiske udfordringer, der er knyttet til at sikre pleje, omsorg og rettigheder til borgere med nedsat psykisk funktionsnedsættelse – og med særligt fokus på demens.

Det undersøges også, hvordan begreber som værdighed, valgfrihed og selvstændighed udspiller sig i ældreomsorgen med borgere, der er ramt af demens, og hvordan de kan blive hinandens modsætninger. Til sidst i udsendelsen ser velfærdsprofeterne på, hvordan dokumentation både kan være en byrde og et vigtigt fagligt redskab. Lyt med her.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: