Det er velkendt, at trivsel og produktivitet er to sider af samme sag. Et godt arbejdsmiljø kan bidrage til innovation, robusthed og effektivitet i organisationen, hvorimod stress fører til både store personlige og samfundsmæssige omkostninger i form af tabt produktivitet og behandlingsudgifter.

Tænketanken Kraka offentliggjorde i 2019 en analyse, som viser, at omfanget af alvorlige stresstilfælde blandt danskere er stigende – og især blandt offentligt ansatte.

Da den vigtigste ressource på velfærdsområdet er medarbejdere, som trives, vil ’velfærdsprofeterne’ Lotte Andersen og Maja Haack derfor i denne podcast sætte fokus på de forhold, der fremmer et godt arbejdsmiljø. Og til formålet har de inviteret Ann-Christina Matzen og Ghita Vejlebo til en samtale om ’ledelse af psykisk arbejdsmiljø’.

Ann-Christina Matzen er uddannet folkeskolelærer og cand.mag. i psykologi og pædagogik. Til dagligt er hun leder af Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret i Gentofte Kommune, som de seneste to år er kåret som ’Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads’ – og endda i 2019 også fik titlen som ’Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads’ af organisationen Great Place To Work.

Ann-Christina er optaget af, hvordan man helt konkret kan skabe bedre resultater for borgere og medarbejdere gennem ledelse. Og i bogen Ledelse i virkeligheden giver hun sammen med Alfred Josefsen en håndsrækning til de ledere, som ønsker at slippe magten og kontrollen for i stedet at lede med tillid. Mange husker sikkert, at Alfred blev berømt for at praktisere ’passioneret ledelse i øjenhøjde’, da han var topchef i Irma fra 1999 til 2012.

Ghita Vejlebo er mangeårig videreuddannelsesleder for ledelsesuddannelserne på Københavns Professionshøjskole. Kort før coronakrisen sendte mange offentligt ansatte hjem fra arbejde, havde Københavns Professionshøjskole arrangeret en konference om stress, hvor Ghita skulle holde et oplæg om ’gode råd fra medarbejdere til ledere om håndtering af stressramte medarbejdere og egen stress’. Disse gode råd får vi nu mulighed for at høre her.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: