"Jeg har truffet et valg. Jeg vil altid stå på børnenes side." Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen i sin første nytårstale. En tale, hvor hun dedikerede det meste af tiden til vilkårene for udsatte børn – og særligt de udsatte børn, der er anbragt udenfor eget hjem.  

Statsministeren påpegede, at der i dag tages for mange hensyn til de voksne på børnenes bekostning.

Og hun argumenterede for, at flere børn fremover skal fjernes tidligere; at anbringelsesforløbene skal være mere stabile; og at flere børn bør bortadopteres.  

Den efterfølgende debat har mildest talt været heftig. Og denne podcast er tænkt som et fagligt indlæg i denne debat, hvor vi vil forsøge at blive klogere på spørgsmål omkring den eksisterende praksis og den faglige betydning af statsministerens udtalelser for de involverede velfærdsprofessioner.  

Vi har søgt hjælp hos jurist og ph.d. Idamarie Leth Svendsen og docent Fil. Dr. Frank Ebsen. Begge forsker og underviser i myndighedsarbejdet med udsatte børn og unge på Københavns Professionshøjskole. De har blandt meget andet bidraget til antologien Den svære beslutning, der sammenfatter erfaringerne fra et forskningsprojekt om anbringelse af børn og unge.

I forhold til de faglige perspektiver har vi søgt hjælp hos socialrådgiver og sociolog Niels Christian Barkholt. Niels Christian er tidligere næstformand for Dansk Socialrådgiverforening. I dag er han leder af Social Talks, som er en platform for videndeling om den tidlige indsats rettet mod børn fra nul til 6 år og deres familier.

Hør podcasten her og deltag efterfølgende i debatten i Facebook-gruppen.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: