Danske kommuner oplever en stigning blandt tidligere anbragte børn og unge, der gerne vil have aktindsigt i sagsdokumenterne – altså have lov til at læse, hvad der er blevet skrevet om dem.

Mange tidligere anbragte børn og unge kender nemlig ikke deres egen historie. Flere af dem har ingen, der har fulgt dem igennem hele livet, og dermed ingen at genkalde sig minder med. De har sjældent et fotoalbum eller kasser med gemt legetøj, der kan hjælpe dem med at huske, hvem de var.

Dermed bliver sagsakterne eneste kilde til viden om deres fortid. Og derfor håber disse unge mennesker, at sagsakterne kan give dem et detaljeret indblik i, hvorfor de blev anbragt, hvor de blev anbragt – og hvordan de blev set af de voksne, der skulle passe på dem. Men desværre giver sagsakterne ikke altid de svar, de søger.

I denne episode af Velfærdsprofeten undersøger værterne Lotte Andersen og Maja Haack, hvorfor så mange tidligere anbragte børn og unge ønsker aktindsigt, og hvad de får ud af at læse sagsakterne.

Stemmen, vi skal lytte til, tilhører 26-årige Helga Sofia Nielsen. Helga blev som 13-årig anbragt på en ungdomsinstitution, og hun er en af de tidligere anbragte børn og unge, der har søgt aktindsigt. Helga arbejder i dag som frivillig i De Anbragtes Vilkår, hvor hun også er bestyrelsesmedlem.

Helga har også bidraget til en bog, der handler om, hvordan det er at blive skrevet om. Bogen hedder ”Blikke fra dem du skriver om” – og er skrevet af Mette Larsen. Velfærdsprofeterne får besøg af Mette i en kommende episode. Den handler om, hvordan man kan skrive om børn og unge i udsatte positioner på en måde, der støtter deres udvikling.

Men hvordan er det egentlig at læse, hvad de voksne – der skulle passe på dig – har skrevet og vurderet?

Det fortæller Helga til velfærdsprofeterne i denne episode, hvor hun også giver gode råd til andre i samme situation; til deres familie og venner; og til alle de professionelle voksne, der netop nu skriver sagsakter om anbragte børn og unge. Helga siger blandt meget andet:

”Du er ikke defineret af dine sagsakter. De kan være skrevet af mennesker, der har mødt dig i ti minutter – og som derefter vurderer, hvem du er på de dybeste og mest sårbare områder. De skal ikke have ret til at definere, hvem du er som menneske, og det skal vi huske hinanden på, når vi læser disse sagsakter.”

Lyt med her.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: