KP Talkshow så for første gang dagens lys tirsdag 9. juni kl. 20, hvor der på den digitale platform Zoom blev disket op med en livlig samtale med politolog og professor emeritus i komparativ politisk økonomi Ove Kaj Pedersen under overskriften: Er coronakrisen enden på konkurrencestaten, som vi kender den?

Værterne og initiativtagerne Ulrik Houlind Rasmussen og Søren Lybecker er ganske tilfredse med resultatet: ”Mit indtryk er, at vi formåede at holde på seerne fra start til slut, selvom vi gik næsten 20 minutter over den annoncerede sendetid. Det er meget tilfredsstillende og opmuntrende, så jeg har afgjort mod på mere,” siger Ulrik og fortsætter: ”Jeg har på det seneste tumlet med en infektion og deraf følgende heftig penicillinkur, så det var heldigt, at jeg lige klarede tirsdagens interview uden det store sammenbrud.”

Glad for at deltage

Men kan det nu også passe, at KP Talkshow var en succes? Eller spiller Ulriks feber ham et puds? Vi har spurgt et par seere samt hovedpersonen Ove Kaj Pedersen, og vi begynder med sidstnævnte:

Følte du dig hjemme i formatet og i det digitale univers?

”Jeg var meget glad for at deltage og følte mig særdeles godt tilpas, især da vi fik løst de indledende tekniske udfordringer,” siger Ove og tilføjer: ”Jeg kommer gerne tilbage en anden gang.”

Spørgsmål i chatten

Anja Kammacher, der er adjunkt ved videreuddannelsesområdet Sundhed, Social og Beskæftigelse på Københavns Professionshøjskole, fulgte KP Talkshow live, og hun var flittig undervejs med spørgsmål i ’chatten’. Vi har spurgt hende, om oplevelsen levede op til hendes forventninger?

”Værterne stillede meningsfulde spørgsmål og var gode til at holde det på et niveau, så det var relevant for mange velfærdsprofessioner. Jeg har fulgt Ove Kaj Pedersen siden 2011, og jeg er meget begejstret for hans analytiske tilgang til velfærdsstatens udvikling. Jeg underviser velfærdsprofessionelle på området for voksne i udsatte positioner, og her er viden om paradigmeskiftet fra en paternalistisk og omsorgsfokuseret tilgang til en mere ressourcefokuseret og ansvarliggørende tilgang vigtig at have kendskab til. Mange af de borgere og patienter, der lever i udsatte positioner, har igennem et langt liv været modtagere af velfærdsstatens ydelser, og de mærker tydeligt de øgede krav og forventninger på godt og ondt, og det er derfor vigtigt for den velfærdsprofessionelle at kunne navigere i den forandring, vi ser i disse år. Det synes jeg, at samtalen med Ove var med til tydeliggøre, og det begejstrede mig især at høre udlægningen af tidens tendenser, hvor vi for første gang siden 2. verdenskrig ser, at etik kan vægte tungere end økonomi – og dermed, at konkurrencestaten måske er ved at blive mere beskyttende over for visse grupper. Så for at gøre en lang historie kort, så levede KP Talkshow i faglig forstand mere end op til mine forventninger,” siger Anja.

Hvad kan tilrettelæggerne og værterne gøre bedre næste gang?

”Hvis det skal være mere dynamisk med plads til flere spørgsmål fra seerne, så skal der sættes mere tid af til det. Desuden kunne det være godt med lidt mere variation i panelet – med deltagelse af fx borgere, patienter, velfærdsprofessionelle praktikere, pårørende, undervisere eller andet. Og så må det gerne være lidt mere smart, hurtigt og lækkert, men uden at gå på kompromis med den faglige dybde,” slutter Anja.

Interessante refleksioner

Studerende Christian Oelsner Rysgaard fra katastrofe- og risikomanageruddannelsen ved Københavns Professionshøjskole var aktiv med kommentarer i Facebook gruppen tilhørende KP Eksistens mens KP Talkshow blev livestreamet. Christian påpegede blandt andet, at det er vanskeligt at få tilstrækkeligt mange unge mennesker til at involvere sig i udviklingen af vores samfund og demokrati, når de ikke får det nødvendige dannelsesmæssige grundlag i form af indføring i grundlov og grundlæggende retsprincipper i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Vi har spurgt Christian, hvad han fik ud af det første KP Talkshow: ”Jeg synes, der var nogle interessante refleksioner, særligt omkring dannelse i professionerne – hvor meget skal det fylde og hvem har ansvaret? Der skal jo være en balance mellem professionsetik, almen dannelse og så selve kernefagligheden i professionerne, så vi kritisk kan reflektere over vores rolle i forhold til borgerne. Desuden var godt at se så mange deltagere på tværs af Københavns Professionshøjskole, dog savnede jeg nogle flere studerende,” siger Christian.

Kan du finde på at se det næste KP Talkshow også?

”Helt klart. Det kunne være fedt at få nogle flere studerende med ind over – både i selve indholdet og som tilskuere,” slutter han.

Med disse gode råd og brugerindsigter i notesbogen ser KP Alumne frem til at præsentere flere KP Talkshows efter sommerferien.

Du kan nu se eller gense det første KP Talkshow herunder. Vi har desuden tilrettelagt en podcast version, som du finder under videoen her på siden.

KP Talkshow

KP Talkshow er et nyt virtuelt debatformat, hvor der er tid og plads til nørderi. Her er ingen selvoptagede værter, som afbryder gæsterne ustandseligt og stjæler deres taletid. Stemningen er venskabelig og imødekommende med et smil på læben og et glimt i øjet. I KP Talkshow perspektiveres og debatteres aktuelle problemstillinger og store temaer – og som oftest i relation til en af KP Alumne klubberne: KP Eksistens, KP Klimaklubben og KP Udeliv.

KP Talkshow afvikles som webinar på den digitale platform Zoom. Det optages og gøres tilgængelig, så det både kan genbesøges og opleves på et tidspunkt, der passer dig. Fordelen ved at følge programmet live er, at det er muligt at sende spørgsmål til gæsterne via chatten.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: