Hvis du ønsker at arbejde på det fritidspædagogiske område med børn og unge i alderen 6 til 18 år – i fx SFO, fritidshjem, ungdomsklubber eller med opsøgende arbejde på gadeplan – så kan du kvalificere dig til dette ved at gå to veje: fuldtids- eller deltidsuddannelse.
FULDTIDSUDDANNELSER
Gennem det ordinære uddannelsessystem på en af landets seks professionshøjskoler kan du søge ind og uddanne dig fuld tid med en pædagogisk professionsbachelor. Her er der er mulighed for at vælge specialiseringen skole- og fritidspædagogik. Adgangskravet er gymnasial uddannelse eller en erhvervsfaglig uddannelse – fx pædagogisk assistent (PAU), som kan erhverves på både deltid og fuldtid.
DELTIDTIDSUDDANNELSER
Det er også muligt at uddanne sig til pædagog på deltid via en meritordning – fx meritpædagog eller at tage en sporskiftuddannelse.
Du kan også tage en akademiuddannelse i ungdomspædagogik. Akademiuddannelsen i ungdomspædagogik blev i 2002 afløseren for den gamle klubpædagoguddannelse. Efter akademiuddannelsen kan du fortsætte din kompetenceudvikling ved at tage enkelte moduler eller en hel diplomuddannelse. I 2024 blev der udviklet en pædagogisk diplomuddannelse rettet helt specifikt mod fritids-, klub- og ungdomsområdet.
INTENTIONEN
Intentionen med deltidsuddannelser er, at du uddanner dig, mens du er i arbejde. Både akademi- og de pædagogiske diplomuddannelser er deltidsuddannelser, som kan gennemføres på et til tre år. Oven på en pædagogisk diplomuddannelse kan din kompetenceudvikling udbygges yderligere med en uddannelse enten på kandidatuddannelse eller en af de kommende masteruddannelser, som vil udspringe af den nye reform. Hensigten er dobbelt – nemlig at skabe karriereveje samt at fastholde kompetent pædagogisk personale i faget, hvilket du kan læse mere om her.
ØKONOMISK STØTTE OG MERE INFORMATION
Der er til de videregående uddannelser en lang række af muligheder for at søge økonomisk støtte, som du kan finde mere information om her.
Før du beslutter dig, kan du gå til et af de mange informationsmøder om uddannelser på Københavns Professionshøjskole. Du kan få et samlet overblik her!
PS. Hvis du er nysgerrig på fritids- og ungdomspædagogik, så kan vi anbefale det gratis faglige netværk: KP Fritid, Klub og Ungdom. Her sættes der fokus på ny viden, teori og metoder, og der dykkes ned i aktuelle tendenser og konkrete problemstillinger for at udforske, debattere og i fællesskab blive klogere på børn og unges trivsel, relationer, læring, udvikling og dannelse. Du finder det her!
Velfærdskronikken
Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.
Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.



