”På få uger er alt forandret. Coronakrisen kan åbne for et politisk, økonomisk og filosofisk paradigmeskifte, vi ikke har set siden Anden Verdenskrig.” Det siger politolog og professor emeritus i komparativ politisk økonomi ved CBS Ove Kaj Pedersen og fortsætter: ”Vi står i politikkens øjeblik. Det er nu, vi kan forme fremtiden.”

Ove Kaj Pedersen er manden bag ideen om ’konkurrencestaten’, som beskriver, hvordan globaliseringen ændrede præmissen for den moderne stat. Men nu er det hele er ved at skride, siger han, og vi står på kanten af de mest radikale politiske forandringer i mange årtier. Det er skræmmende. Men det giver ham håb.

”En gang imellem ville jeg ønske, at jeg havde valgt et andet ord end konkurrencestat. For historisk set har der politisk været en tendens til at modstille konkurrence og solidaritet. Men konkurrencestaten er meget solidarisk. Den tilstræber at fremme Danmarks internationale konkurrenceevne som en forudsætning for at skabe velstand, som kan fordeles til velfærd,” siger Ove og uddyber: ”Jeg er født og opvokset i velfærdsprojektet, jeg er et godt resultat af den danske folkeskole og har haft enorm glæde af at vokse op i velfærdsstaten. Jeg kommer ikke fra en rig familie – tværtimod. Jeg har aldrig gået i gymnasiet, fordi det var jeg for dum til. Jeg har fået livets muligheder og social mobilitet fra velfærdsstaten. Ingen kan brække mine arme og få mig til at tale dårligt om velfærdsstaten. Min bog Konkurrencestaten er et forsvarsskrift for velfærdsprojektet, ikke en kamp for dens afvikling,” siger han.

Og det er netop store forandringer, fremtid, håb, velfærd og klima, som KP Eksistens bagmændene Ulrik Houlind Rasmussen og Søren Lybecker vil tale med Ove Kaj Pedersen om under overskriften: Fra homo sapiens til homo post corona: Er coronakrisen enden på konkurrencestaten, som vi kender den?

Undervejs får Ulrik og Søren tilmed hjælp af en ’hemmelig gæst’.

Det foregår tirsdag 9. juni kl. 20 på den digitale platform Zoom, og du kan tilmelde dig gratis herunder.

KP Talkshow

KP Talkshow er et nyt virtuelt debatformat, hvor der er tid og plads til nørderi. Her er ingen selvoptagede værter, som afbryder gæsterne ustandseligt og stjæler deres taletid. Stemningen er venskabelig og imødekommende med et smil på læben og et glimt i øjet. I KP Talkshow perspektiveres og debatteres aktuelle problemstillinger og store temaer – og som oftest i relation til en af KP Alumne klubberne: KP Eksistens, KP Klimaklubben og KP Udeliv.

KP Talkshow afvikles som webinar på den digitale platform Zoom. Det optages og gøres tilgængelig, så det både kan genbesøges og opleves på et tidspunkt, der passer dig. Fordelen ved at følge programmet live er, at det er muligt at sende spørgsmål til gæsterne via chatten.

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

KP Talkshow: Ove Kaj Pedersen
KP Talkshow: Ove Kaj Pedersen

Er coronakrisen enden på konkurrencestaten, som vi kender den? Vi spørger manden bag idéen om konkurrencestaten Ove Kaj Pedersen i det ny digitale format KP Talkshow.

9. juni 2020, Kl. 20:00-20:45
Online via Zoom
Gratis
Del og debattér artiklen: