Landet over oplever de danske sygehuse store udfordringer i forhold til at rekruttere sygeplejersker til ledige stillinger. Faktisk ender hvert femte forsøg på at ansætte en sygeplejerske forgæves, viser den seneste rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som udkom i september. Samtidig ses en enorm personaleomsætning.

Og det ser desværre ikke ud til at blive lettere at rekruttere sygeplejersker til de ledige stillinger. Professionsbacheloruddannelsen til sygeplejerske har i de seneste år været udfordret af et faldende antal ansøgere. Over de seneste fem år er antallet af 1. prioritetsansøgere til uddannelsen faldet med 34 procent., og i samme periode har langt de fleste uddannelsessteder oplevet at gå fra fuldt optag til ledige studiepladser.

Hvis udviklingen fortsætter, kommer der til at mangle 8.200 sygeplejersker i 2030 viser en undersøgelse, som DAMVAD Analytics har lavet for Danske Professionshøjskoler. Det kan i sidste ende betyde, at de danske sygehuse må afvise patienter, som har brug for pleje, fordi der ikke er hænder nok til at hjælpe alle.

Så det store spørgsmål i sundhedsvæsenet handler om, hvordan man skaber en robust og attraktiv arbejdsplads med høj medarbejdertilknytning.

I den forbindelse er den første tid som nyansat særlig sårbar. I Region Hovedstaden forlader mere end hver fjerde sygeplejerske sit job indenfor det første år. Derfor har Region Hovedstaden valgt at sætte fokus på, hvordan man skaber de bedste forudsætninger for, at nyansatte medarbejdere oplever en tilknytning til arbejdspladsen, så de får lyst til at fortsætte i jobbet.

Det kan du høre mere om i denne episode af Velfærdsprofeten, hvor værterne Stine Rahr Bruzelius og Lotte Andersen har besøg af chefkonsulent Mette Munch Christensen fra Center for HR og Uddannelse i Region Hovedstaden. Her arbejder Mette med at udvikle onboarding programmer, som skal sikre, at regionens nye medarbejdere oplever, at de får en god start.

Mette Munch Christensen fortæller blandt meget andet: ”Pointen er, at det her ikke er rocket science. Det handler om, at vi skal tænke mere eksplicit på, hvordan vi tager godt imod nye medarbejdere, for man skal have lov til at være ny, og man skal have lov til at være ny længe. Faktisk anbefaler vi, at et onboarding forløb på 6-12 måneder, for det tager tid at komme godt ind i tingene:”

Lyt til den nye episode herunder

NB. Velfærdsprofeten udsendte tidligere i år en episode, der handlede om, hvorfor sygeplejersker forlader faget. Her talte velfærdsprofeterne med Nana Vaaben og Elvi Weinreich, der står bag rapporten: Hvorfor stopper sygeplejersker i det offentlige sundhedsvæsen? – og hvad skal der til for, at de bliver?

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: