Sommerferie er for mange kendetegnet ved tid. Tid til familie, tid til venner, tid til nye oplevelser og tid til refleksion. Derfor har vi pakket seks digitale sommerkufferter med podcast og artikler – samt anbefalinger til bøger og film, der kan sætte tankerne i gang. Den sidste med temaet sundhed kommer her…

Velfærdsteknologi har længe været et varmt emne på sundhedsområdet. Hvad er potentialet? Og hvad er udfordringerne? Med coronakrisen blev debatten højaktuel i et hårdt presset sundhedsvæsen. Hør docent Lone Schou fra Københavns Professionshøjskole og plejecenterleder Annie Andersen fra Ballerup Kommune fortælle om et konkret eksempel på anvendelse af velfærdsteknologi.

Lone Schou deltager også i denne episode om det borgernære sundhedsvæsen sammen med Marianne Eilsø Munksgaard, hvor vi taler om det nye område, der opstår, når plejekrævende borgere i højere grad skal varetages lokalt – og ofte i eget hjem.

I disse korte episoder af Velfærdsprofeten kan du også høre mere om sundhedsområdet, når Anne-Marie Axø Gerdes taler om sundhedsdata og etik og Torsten Bjørn Jakobsen om psykiatriområdet.

Coronapandemien satte også sundhedsområdet under et voldsomt pres. Hvad kommer forårets erfaringer til at betyde for de sundhedsprofessionelle? Og for brugere af sundhedssystemet? Hør Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensens bud på dette.

Hvis du ikke har fået nok af coronakrisen, så kan du lytte til denne podcast om krisehåndtering før, under og efter Corona med lektor Lene Sandberg og adjunkt Liban Normann Holm fra katastrofe- og risikomanageruddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Eller læse om, hvorfor Sara Vergo ville have været jordemoder, hvis hun skulle være velfærdsprofessionel.

Hvis du trænger til fiktion, kan vi anbefale Forsvindingsnumre af Amalie Langballe eller Pesten af Albert Camus. I førstnævnte beskriver Langballe en ung kvindes sorg over at have mistet sin mor til cancer. Bogen er også en meget fin fortælling om, hvordan et alvorligt sygdomsforløb opleves som pårørende fra et barne- og ungdomsperspektiv. Pesten af Albert Camus handler om den algierske havneby Oran, der pludselig rammes af pestudbrud. For at beskytte sig mod pesten lukkes byens grænser, mens skoler og andre offentlige bygninger inddrages til pasning af de syge. Camus beskriver fortræffeligt, hvad der sker med mennesker, når de mister deres frihed i en situation, hvor der ikke længere er individuelle skæbner – men kun et kollektiv, som skal beskyttes. Bogen er skrevet i 1947, og den er en klassiker, som er blevet ’genopdaget’ i forbindelse med coronakrisen.

Den franske spillefilm Amour fra 2012 af den suveræne østrigske filmskaber Michael Haneke handler om det ældre ægtepar Anna og Georges. Georges passer sin mangeårige ægtefælle Anna, der langsomt bliver dårligere og dårligere. Filmen illustrerer betydningen af den nære omsorg for syge og ældre medborgere. Den giver samtidig en nuanceret beskrivelse af den store belastning, det kan være for de pårørende at yde denne til tider meget krævende omsorg. Se filmen her.

Det danske drama Stille hjerte instrueret af Bille August handler om den ældre kvinde Esther (spillet til perfektion af Ghita Nørby), der rammes af ALS. Derfor beslutter hun at tage sit liv. Dagen før, det skal ske, samler hun hele familien til en ’hyggelig’ julefest. Filmen vandt i vanlig Bille August stil flere Bodil-priser i 2015 – blandt andet i kategorien ’bedste film’. Find filmen her.

En dybt bevægende, anmelderrost og prisvindende dokumentarfilm i den vanvittigt inspirerende gør-dog-noget genre er The Cave fra 2019. Det er et gribende filmisk værk fra Syrien af Feras Fayyad – endda med feministisk kant. Filmens hovedperson er den kvindelige børnelæge Amani Ballour, som trods daglige bombardementer og kronisk mangel på udstyr og medicin får det hele til at hænge sammen på det underjordiske hospital i Ghouta udenfor Damaskus. Hun har tilkæmpet sig retten til at praktisere på lige fod med de mandlige læger – og på anderledes lige vilkår, end hvad der ville være muligt, hvis de havde arbejdet i det patriarkalske system, som hersker over jorden. KP Filmklubben arbejder ihærdigt på efter sommerferien at diske op med en særvisning i samarbejde med Grand Teatret og filmens danske producer Sigrid Dyekjær. Se trailer her.

Glæd dig…

Velfærdskronikken

Velfærdskronikken handler om velfærd i alle former og størrelser. Den er åben for alle – især studerende, dimittender og ansatte fra Københavns Professionshøjskole. Det skal være en velskrevet tekst, som kan sætte gang i tankerne og velfærdsdebatten. Velfærdskronikken udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Skribenterne kan naturligvis ikke være anonyme. Fakta skal være i orden, og vi bringer ikke hadefulde og krænkende indlæg. Den må fylde maksimalt 5.000 anslag med mellemrum svarende til ca. to A4-sider. Vi forbeholder os ret til at forkorte og redigere.

Forslag sendes til sfly@kp.dk med ’kronik’ i emnefeltet.

Del og debattér artiklen: